Lening oversluiten: wel of geen goed idee? 0 367

Lening oversluiten: wel of geen goed idee?

De laatste jaren hoor je steeds meer over het oversluiten van leningen. Misschien heb je zelf ook wel enkele leningen lopen en denk je er over om deze te laten oversluiten. Maar wat houdt dat nu eigenlijk precies in? En is een lening oversluiten nu eigenlijk wel of geen goed idee? Met dit artikel helpen we je graag op weg en geven we antwoord op al je vragen.

Hoe werkt het oversluiten van een lening?

Maar hoe werkt het oversluiten van een lening eigenlijk? Wat maakt dit financieel aantrekkelijk?

Als je je lening(en) laat oversluiten, dan betekent dit dat je elders het bedrag van deze lening(en) leent en daarmee je bestaande lening aflost. In andere woorden: je leent geld voor het aflossen van je bestaande leningen. Dit klinkt misschien een tikkeltje vreemd. Want wat maakt dit aantrekkelijker dan gewoon bij je bestaande leningen blijven? Dit heeft verschillende redenen en hier gaan we straks dieper op in. Na het oversluiten van de lening beschik je nog maar over één lening bij één kredietverstrekker en deze betaal je vervolgens weer maandelijks rente en aflossing.

De voordelen op een rijtje

Wat maakt het oversluiten van een lening zo aantrekkelijk?

Meestal kijken we hierbij vooral naar het financiële voordeel. Het grootste voordeel is toch wel dat de rentetarieven van nu meestal lager liggen dan enkele jaren geleden. Ook de algemene voorwaarden kunnen aantrekkelijker zijn. Als je geld wil besparen op je lopende leningen, dan kan het oversluiten van de lening een goed idee zijn. Zo geniet je van gunstige rentetarieven en ben je dus onder de streep minder kwijt aan je lening.

Dan zijn er ook nog mensen die door de jaren heen allemaal verschillende leningen bij diverse kredietverstrekkers hebben afgesloten en daardoor het overzicht zo goed als verloren zijn. Het is bijna niet meer te overzien als er maandelijks zoveel wordt afgeschreven. Door alle leningen onder te brengen onder één grotere lening, zullen de financiën plotsklaps een stuk overzichtelijker zijn.

Wanneer is dit geen goed idee?

Het is doorgaans geen enkel probleem om je lening over te sluiten. In sommige gevallen kan dit echter wel problemen geven. Soms weigeren de kredietverstrekkers van de bestaande lening namelijk jouw aanvraag om vroegtijdig aflossen. Het is dan alsnog mogelijk om het contract te breken, maar dit zal wel een fikse boete opleveren. Hierdoor valt het financiële voordeel van het oversluiten een beetje weg.

Houd er bovendien ook rekening mee dat er elk jaar weer nieuwere en strengere regels met betrekking voor het lenen komen. Zo zijn er sinds 16 juli jongstleden weer zeer strenge regels bijgekomen door de huidige inflatie. Hierdoor is het helemaal niet meer zo gemakkelijk om geld te lenen. Zo kan het zeker zo zijn dat je het bedrag wat nu nog openstaat niet meer zou kunnen lenen bij een nieuwe kredietverstrekker.

Mede hierdoor is het altijd belangrijk om bij de verschillende kredietverstrekkers om de tafel te gaan zitten. Uit te zoeken hoeveel je maximaal kan lenen en of het mogelijk is om boetevrij af te lossen. 

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is waarom je een outplacementtraject met beide handen aan moet pakken 0 306

Dit is waarom je een outplacementtraject met beide handen aan moet pakken

Onlangs heb je gehoord dat je niet langer bij je werkgever kunt blijven. Ontslagen. Een hard woord. Een lastige situatie. Maar ook eentje waar je niet zo snel uit kunt ontsnappen. Je moet stappen ondernemen om deze situatie te verbeteren. Het accepteren en weer verdergaan. Belangrijk is dat je weer snel aan de slag gaat. Veel werkgevers bieden hier tegenwoordig extra hulp bij. Bijvoorbeeld in de vorm van een outplacementtraject. 

Outplacement van https://www.gortoutplacement.nl/outplacement/ biedt ongelooflijk veel mogelijkheden. Misschien wilde je hier in eerste instantie niet echt over denken. Het idee ontslagen te zijn was al zwaar genoeg. Toch raden wij aan om deze kans met beide handen aan te grijpen. Outplacement werkt namelijk echt. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat gemiddeld 70 procent van de mensen in dit traject ook daadwerkelijk een nieuwe baan vinden. Nog niet overtuigd? Laat je dan inspireren door de volgende voordelen. 

Vergroot jouw kansen op de arbeidsmarkt

Op het moment dat jou een outplacementtraject wordt aangeboden, probeert je (ex-)werkgever je alle kansen te bieden om een nieuwe baan te vinden. Outplacement werkt. Met behulp van een deskundig team ben je in staat om snel je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Zij leren je niet alleen de juiste technieken om betere sollicitatiegesprekken te voeren en je cv aantrekkelijker te maken, maar helpen je ook bij het opdoen van nieuwe vaardigheden. Je zal hierdoor steviger in je schoenen staan en meer kans maken op de arbeidsmarkt. 

Deze goede resultaten gelden bovendien niet alleen voor jonge medewerkers. Ook 55-plussers die al jaren bij hetzelfde bedrijf hebben gewerkt, hebben hier baat bij. Juist zij. De kans is immers dat zij extra moeite hebben met solliciteren. Dit is iets wat ze al jaren niet meer gedaan hebben. Door het leren van nieuwe technieken krijgen zij weer meer zelfvertrouwen. 

Ruimte voor zelfontwikkeling 

Soms is het vinden van een nieuwe baan niet altijd gemakkelijk. Bijvoorbeeld omdat de persoon in kwestie eigenlijk naar iets heel anders op zoek is. Deze kans wil aangrijpen om een sprong in het diepe te wagen. Ook dan kan outplacement uitkomst bieden. Het team kan samen met jou kijken naar de verschillende mogelijkheden. Onderzoek doen. Wat wil je nu eigenlijk? Wat is jouw wens? Wat zijn jouw talenten? Hoe kun je deze het beste inzetten en waar moet je beginnen? 

Soms betekent dit niet dat je een geheel nieuwe baan aangrijpt, maar dat je je laat omscholen of misschien wel zelfstandig verder gaat. Werkelijk alles is mogelijk. Extra veel ruimte voor zelfontwikkeling dus. 

Beter afscheid 

Nog een voordeel van outplacement is dat dit het afscheid veel makkelijker maakt. Het is fijn om te weten dat je werkgever zich echt druk maakt om hoe het verder met je moet. Dat hij er zelfs voor wil zorgen dat je extra begeleiding krijgt bij het verwerken van het ontslag en het vinden van een nieuwe baan. Dit maakt dat jullie in goede verstandhouding uit elkaar kunnen gaan.

Wat houdt de wettelijke verdeling in? 0 363

Wat houdt de wettelijke verdeling in?

De verdeling van een erfenis (nalatenschap) is een veelbesproken onderwerp. Je wordt erfgenaam op grond van de wet of door benoeming in een testament. Hierin wordt vermeld wie de erfgenamen zijn en op welk deel van de nalatenschap zij recht hebben. Omdat iemand die erfgenaam is in de rechten en plichten van de overleden persoon (erflater) treedt, ontvangt die de bezittingen en de schulden. De wet bepaalt wie de erfgenamen zijn en voor welk deel van de erfenis als er geen testament is gemaakt. Dit heet het versterferfrecht. Er is sprake van de wettelijke verdeling als er geen testament is opgemaakt (of als het testament niet afwijkt van de wettelijke verdeling) en de persoon die is overleden zijn of haar echtgenoot en een of meer kinderen als erfgenaam achterlaat. De wettelijke verdeling bestaat sinds 1 januari 2003 en is in het leven geroepen om de langstlevende echtgenoot een sterkere positie te geven ten opzichte van de kinderen.

Wanneer is de wettelijke verdeling van toepassing?

De wettelijke verdeling geldt in de situatie zonder testament van de overledene of als er wel een testament is waarin niet van de wettelijke wordt afgeweken. De wet bepaalt dat de wettelijke verdeling van een erfenis van toepassing is als de overleden persoon in zijn testament niet afweek van de wettelijke verdeling of tijdens leven geen testament heeft opgesteld. Daarnaast geldt de wettelijke verdeling als erfgenamen een geregistreerd partner of echtgenoot en minimaal één kind als erfgenaam achterlaat. Ook kan het voorkomen dat een of meer kleinkinderen in de wettelijke verdeling meedoen; die kunnen namelijk via plaatsvervulling als erfgenaam opkomen in de plaats van hun moeder of vader. Stiefkinderen kunnen ook meedoen in de wettelijke verdeling als de erflater dit uitdrukkelijk in het testament heeft vastgelegd.

Geldvordering op de langstlevende echtgenoot

Als de wettelijke verdeling van toepassing is, krijgt de langstlevende echtgenoot automatisch alle goederen van de nalatenschap en moet die alle schulden van de erfenis voor zijn of haar rekening nemen. De kinderen van de erflater krijgen een geldvordering ter grootte van hun erfdeel op de langstlevende echtgenoot. Dit staat ook bekend als het kindsdeel. De kinderen krijgen het kindsdeel niet direct. Volgens de wet kunnen kinderen hun kindsdeel bij de wettelijke verdeling in principe pas opeisen als de langstlevende echtgenoot failliet is verklaard, als de langstlevende in de schuldsanering terecht is gekomen of bij het overlijden van de langstlevende echtgenoot. Bij de wettelijke verdeling erven dus ten minste één kind en de langstlevende echtgenoot. Deze verdeling van de nalatenschap is in feite geen echte ‘verdeling’ omdat alle goederen en schulden automatisch aan de langstlevende echtgenoot toekomen door het overlijden.

Raadpleeg een erfrecht advocaat

Wanneer je in aanraking komt met een kwestie die verband houdt met de wettelijke verdeling, is het heel begrijpelijk dat dit veel vragen bij je oproept. Daarom is het verstandig om een erfrecht advocaat te raadplegen. Die kan je met raad en daad bijstaan en je antwoord geven op al je vragen. Een advocaat die is gespecialiseerd in het erfrecht kan je ook helpen bij andere erfrechtelijke kwesties, zoals onterving. Kinderen van een ouder die komt te overlijden worden in Nederland goed beschermd. Een ouder kan ervoor kiezen om bij testament te bepalen dat hij een of meerdere kinderen (gedeeltelijk) onterft. Dat betekent echter niet dat het onterfde kind helemaal geen aanspraak meer heeft. De testeervrijheid van ouders (de vrijheid om de inhoud van hun testament zelf te bepalen) wordt onder andere beperkt door de legitieme portie. Het is dus niet per definitie zo dat onterfde kinderen helemaal niets krijgen. Een kind dat is onterfd wordt legitimaris genoemd en de legitieme portie is het minimumbedrag dat een kind op grond van de wet uit de nalatenschap van een erflater verkrijgt, mits het kind hier aanspraak op maakt.

Meest populaire berichten