
De kans is groot dat je de laatste tijd steeds vaker kimchi geserveerd krijgt. Zowel in restaurants als op feestjes komt het regelmatig voorbij. Waar komt dit eigenlijk vandaan? Die vraag heb je natuurlijk niet alleen over de hype. Je hebt hem ook letterlijk over de oorsprong van het gerecht. Het is ook leuk om te weten dat je het ook zelf kunt maken. Dus ook daar wordt op deze plek aandacht aan besteed. Aan de hand van al die kennis kan je voortaan optimaal genieten wanneer je het weer eens voorbij ziet komen.
Duizenden jaren geleden ontdekt
Jij hebt kimchi dan misschien pas recentelijk ontdekt, in de werkelijkheid is het al duizenden jaren oud. De oorsprong ligt in Korea. Daar werd het al 2500 tot 3000 jaar geleden voor het eerst geserveerd. Zelfs ver voordat we de jaren gingen tellen dus. Dit zegt wel iets over de kwaliteit van het gerecht. Natuurlijk is het in die millennia wel iets veranderd, maar in de basis is het recept nog altijd zoals het was toen het voor het eerst werd geserveerd, diep in Azië. Dit is dus eigenlijk ook best bijzonder te noemen. Dit is aantrekkelijk.
Veel verschillende soorten kimchi
Zoals er veel verschillende soorten single malt whisky zijn, zo zijn er ook verschillende soorten kimchi. Die vergelijking wordt gemaakt omdat van beide varianten wordt gezegd dat er eigenlijk maar één echte is. Dit is dus niet het geval. Er zijn verschillende soorten gerechten die veel gelijkenis kennen en die dus ook allemaal deze naam mogen dragen. Het is dus ook belangrijk om je te verdiepen in de verschillende opties die er zijn. Zo kan jij ontdekken wat jij nu eigenlijk lekker vindt. Dit kan van een aantal zaken die te variëren zijn afhangen voor jou.
Het gebruik van zout en specerijen
Een eerste factor die bepaalt wat jij lekker vindt als het om kimchi gaat, is het soort zout dat gebruikt wordt. Zoals het eigenlijk ook de vraag is of er sowieso wel zout gebruikt moet worden. Dit was in de eerste tweeduizend jaar wel altijd het geval is. Sinds halverwege de middeleeuwen is echter meer en meer geëxperimenteerd met andere kruiden en specerijen om de groente in te leggen. Daardoor zijn er inmiddels dus meerdere verschillende varianten te krijgen en te proeven. Dit kan wel heel aantrekkelijk zijn om te testen tijdens een proeverij.
Groente en andere vullingen
Natuurlijk hangt het niet alleen van de zout en specerijen af. Ook zijn de andere ingrediënten door de eeuwen heen gaan verschillen. Daardoor zijn er nu honderden soorten kimchi. De oervorm werd gemaakt met Chinese kool. Ook komkommer is altijd al populair geweest. Daarnaast worden ook hele andere soorten producten gebruikt tegenwoordig. Zoute vis is bijvoorbeeld ook heel geliefd. De kans is zelfs groot dat je juist deze het best kent omdat je die in Europa wel heel veel tegenkomt. Wanneer je deze dus voorbij ziet komen, dan weet je dat dit een moderne variant is.
Lekker als hapje
Het gebruik van Kimchi is tegenwoordig vooral in de vorm van een hapje. Dit is niet alleen in Nederland zo, maar zelfs in het thuisland Zuid-Korea. Lekker naast een glaasje Drambuie bijvoorbeeld. Het is altijd fijn om wat smaken en stijlen met elkaar te combineren en op deze manier kan je dat goed doen. Het is wel heel fijn om steeds weer iets nieuws te maken en zo alle honderden soorten hapjes te gaan ontdekken. Er zijn zelfs hele themafeestjes omheen te geven. Dat is dus ook wel heel interessant om eens te doen met je vrienden.