Op zoek naar een goedbetaalde, nieuwe baan zonder jaren bij te studeren? Kijk eens naar deze functies! 0 149

Op zoek naar een goedbetaalde, nieuwe baan zonder jaren bij te studeren? Kijk eens naar deze functies!

Natuurlijk weet iedereen dat je als developer poen kunt scheppen. Maar als je geen background in de IT hebt, duurt het wel even in avondlessen of extra training om de basis hiervan te leren. Ook dokter of piloot word je natuurlijk niet zonder superlange opleiding. Gelukkig zijn er wel tal van interessante functies die mooi verdienen waarvoor je vaak wel wat training moet volgen, maar toch redelijk snel in het werkveld kunt staan. Ben jij klaar voor een career change? Bekijk dan eens deze goedbetaalde banen waarvoor je geen jaren hoeft te studeren!

Veiligheidsberoepen

De veiligheidssector is best een grote sector. Zowat alle grote bedrijven in de industrie hebben een veiligheidskundige in huis die de organisatie onder de loep neemt en aan de bel trekt bij onveilige situaties en risico’s. Daarnaast worden er ook in allerlei sectoren externe professionals ingehuurd om de (brand)veiligheid te waarborgen. Zo staan er altijd vacatures open voor mangatwachten; de medewerkers die toezicht houden bij werkzaamheden die worden uitgevoerd in een besloten ruimte. Een mangatwacht staat in contact met de medewerkers in het mangat (vaak een tank) en meet o.a. de gas niveaus en staat klaar om een brand te blussen, mocht dit nodig zijn. 

Voor veiligheidsberoepen volgen de meeste professionals een VCA opleiding. Wil je extra verdienen als brandwacht en ook worden ingezet op klussen waar brand kan uitbreken, dan is een extra opleiding tot (Rijksgediplomeerde) brandwacht met stage bij de brandweer nodig. 

Ook bewakers voor bedrijven en festivals worden altijd gezocht. Hier moet je over het algemeen slechts steeds een korte opleiding voor volgen. 

(Gevaarlijke) Afvalverwerking

Afvalverwerking klinkt niet meeteen als het meest sexy beroep, maar het betaalt wel goed. In allerlei fabrieken en ook bij olieraffinaderijen komen er nare afvalstoffen vrij tijdens de processen. Deze moeten goed worden verwerkt. Omdat hier risico’s aan vasthangen, zijn dit heel goed betaalde beroepen. Uiteraard word je wel getraind voor de job, maar je hoeft geen diploma te hebben om te solliciteren op deze functies. 

Werken op een offshore olieplatform

Als je het niet erg vindt om lange dagen te werken en je familie weinig te zien, dan kun je heel veel geld verdienen offshore. Natuurlijk werken er ingenieurs op oliedril installaties, maar ook mensen zonder hoger diploma, zoals General Roustabout, verdienen er goed. Je moet natuurlijk wel slepen met zware materialen, het platform schoonmaken en vaak shifts van 12 uur draaien, en dat meerdere weken aan een stuk. Een groot voordeel aan de offshore industrie is dat er altijd werk is en je makkelijk kunt doorgroeien en zo steeds meer geld kunt verdienen. 

Ook functies als luchtverkeersleider en handelaar van aandelen kunnen erg interessant zijn. In welke industrie zet jij je carrière voort? 

Previous ArticleNext Article

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Eigen bar bouwen? Wij geven je de tips om dit goed aan te pakken! 0 36

Eigen bar bouwen Wij geven je de tips om dit goed aan te pakken

Vind je de biertjes op het terras te duur? Of droom je er al jaren van om met vrienden lekker thuis te kunnen borrelen? Stroop je mouwen maar vast op en bouw thuis je eigen bar! Het voordeel van een eigen bar bouwen is dat je hem exact kan maken als jij wilt. Wij vertellen je graag alles over hoe jezelf een bar maakt.

Doe eerst inspiratie op

Ga voordat je echt aan de slag gaat eerst op onderzoek uit op het internet. Bepaal wat je mooi en niet mooi vindt door te kijken naar andere barren. Pinterest is een goede tool om veel inspiratie op te doen, hier kan je ook gemakkelijk een moodboard maken. Kies uit welke kleuren, materiaal, vorm en decoratie jij mooi vindt voor de thuisbar. Wil je de bar nog kunnen verplaatsen? Kies er dan voor om meubelwielen onder de bar te plaatsen. 

Kies het gewenste materiaal 

Het is tijd om inkopen te gaan doen, maar welk materiaal moet je in huis halen? Wanneer jezelf een bar bouwt is het verstandig om voor hard hout te gaan. Het hout dient goed bestand te zijn tegen vocht en dronken vrienden. Een fijn materiaal is steigerhout. Het is een stevig en relatief voordelig hout. Het geeft een mooie robuuste uitstraling. Een goedkope optie is om de bar te bouwen van pallets, wel zie je dit erg terug in de uitstraling van de bar. 

Maak een bouwtekening

Zorg dat je goed bent voorbereid voordat je aan de slag gaat en maak een bouwtekening. Het zal je uiteindelijk een hoop werk schelen. Als je het lastig vindt om zelf een bouwtekening te maken voor de bar kun je er ook een kopen. Het is belangrijk om bij de bouwtekening eerst te bepalen waar je de bar wilt hebben. Het is een heel verschil of je de bar buiten of binnen wilt hebben, of misschien plaats je hem wel in een hoek? De afmetingen moeten ook worden bepaald. De hoogte van een bar varieert tussen de 96 centimeter en 120 centimeter. 

Zet de bar in elkaar

Nu is het echt tijd om de mouwen op te stropen! De bar kan gebouwd gaan worden. Zorg dat je alle materialen bij elkaar hebt en pak de bouwtekening erbij. Volg de stappen op de bouwtekening, zaag de planken op maat en zet alles in elkaar. Houdt rekening met apparatuur zoals verlichting of een tap. 

Verleng de levensduur van de bar

Je wilt natuurlijk dat de bar zo lang mogelijk mooi blijft, dus is het van belang om de bar goed af te werken. De levensduur van een bar verleng je met een buitenbeits. Beits beschermt het hout van binnen uit tegen vocht. Let er wel op dat een beits de kleur van het hout kan veranderen, een transparante beits doet dat niet. Het gebruik van bier viltjes zorgt er ook voor dat de bar een stuk langer mooi blijft. Staan er bij de bar mooie barkrukken? Bescherm deze ook en houdt deze zo lang mogelijk mooi door viltjes voor stoelen, ook te gebruiken voor de bar zelf. 

Condensatoren: wat zijn het? 0 49

Condensatoren: wat zijn het?

Op zoek naar een inleiding in condensatoren en waar je ze kunt kopen? Lees dan zeker verder.

Als je je aan het verdiepen bent in elektrische componenten, dan is het goed om meer te weten te komen over condensatoren. Een condensator bestaat uit twee geleiders die gescheiden van elkaar zijn. Je komt ze onder andere tegen in audio toepassingen en computers. Een condensator kan een lading opslaan en deze vervolgens afgeven. De toepassing van condensatoren is divers. Dit artikel geeft je een globale indruk van hoe ze werken en wat er mee gedaan kan worden. 

Spanning afgeven als de stroom onderbroken wordt

Doordat een condensator een lading kan opslaan, kan deze nog tijdelijk een schakeling van stroom voorzien als de stroombron gestopt is of onderbroken wordt. De hoeveelheid stroom die de condensator levert, is afhankelijk van de capaciteit. Ze zijn er dan ook met meerdere capaciteiten en in verschillende soorten. 

De juiste condensator kopen

Als je op deze pagina bent gekomen omdat je een condensator wilt vervangen, let er dan goed op dat de capaciteit en het type gelijk is. De capaciteit is met name verantwoordelijk voor hoe lang de condensator stroom geeft als de stroom onderbroken wordt. De capaciteit wordt aangegeven in Farad. Eén type condensator is verkrijgbaar in meerdere formaten en met meerdere capaciteiten. Bekende soorten zijn keramische condensatoren (te herkennen aan onder andere MLCC (Multi-layer ceramic capacitors) en Elektrolytische condensatoren (ook wel elco genoemd, met papier of kunststof gedrenkt in elektrolyt in plaats van keramiek).

Leuk om te weten

Tot slot van dit artikel een aantal leuke wist-je-dat weetjes.

  1.  Wanneer voor apparatuur meer energie nodig is of constante stroom vereist is, dan is een condensator altijd nodig. Het stroomnet geeft niet constante energie, maar doet dit in golven. Dit is iets van 100x per seconde. Een condensator slaat stroom op zodat deze afgegeven kan worden tijdens zo’n dipje tussen die 100x door.
  2. Een elektrolytische condensatoren kan maar op één manier aangesloten worden, de polen zijn dus bepaald. 
  3. Condensatoren gaan kapot doordat het laagje tussen de polen veroudert. Door de veroudering lekt er stroom en kunnen sommige condensatoren zelfs ontploffen. Bij versterkers restaureren worden vaak alle condensatoren vervangen. 
  4. Er bestaan opstartcondensatoren. Deze vind je in ventilatoren, afzuigkappen, airco’s of drogers en zorgen ervoor dat het apparaat opstart en, nog belangrijker, de goede kant opdraait. Een rolluik heeft ook condensatoren in de motor. Deze heeft er twee, omdat in het ene geval de motor het rolluik moet openen en op het andere moment moet sluiten.

Hoogwaardige elektrische componenten online bestellen? Kijk op tme.eu voor keuze uit meer dan 500.000 onderdelen.

Meest populaire berichten