
De elektrische fiets is inmiddels niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Steeds meer mensen besluiten om een elektrische fiets aan te schaffen. Het is al meer dan tien jaar geleden sinds de eerste elektrische fietsen op de markt verschenen. Het aanbod en de verkoop zijn in de loop van de jaren behoorlijk gegroeid. Naast de reguliere stadsfiets, kun je nu kiezen voor een elektrische variant van de transportfiets, de omafiets, de hybride fiets of de bakfiets. Met de jaren is ook de markt voor tweedehands elektrische fietsen uitgegroeid tot een volwassen onderdeel in de branche.
Altijd wind mee
Met een elektrische fiets is het alsof je altijd wind mee hebt. Of je nu heuvel op moet of dat je te kampen heb met een fikse tegenwind, de elektromotor zorgt voor de juiste ondersteuning waardoor je comfortabel richting je bestemming fietst. Afhankelijk van de digitale instelling van de ondersteuning, kun je zelfs met wind tegen, 25 km/u halen. Als je een keer lekker wind mee hebt en je op eigen kracht 25 km/u haalt, dan schakelt de motor automatisch uit. Zo verbruik je geen stroom en kun je langer genieten van een volle accu.
Ontwikkeling motor en accu
De motoren op elektrische fietsen zijn steeds efficiënter en de accu’s krachtiger geworden. Het resultaat is dat de actieradius van de elektrische fiets steeds groter werd. Natuurlijk blijft de actieradius voor een groot deel afhankelijk van hoe je de fiets gebruikt en hoe sterk je de ondersteuning instelt. Feit is echter wel dat je met een moderne accu bij maximale ondersteuning verder komt dan met de accu die op de eerste generatie elektrische fietsen toegepast werd.
Tweedehands elektrische fietsen steeds populairder
Net als bij conventionele fietsen, zijn tweedehands elektrische fietsen steeds populairder geworden. Vaak ruilen mensen hun vorige elektrische fiets in bij de aanschaf van een nieuw exemplaar. De fietsenmaker repareert vervolgens defecten en vervangt de benodigde onderdelen met het doel om de fiets daarna weer te verkopen. De accu moet vrijwel altijd vervangen worden. De accu verliest in de loop van de jaren steeds meer capaciteit en dit komt de actieradius natuurlijk niet ten goede. Een vermindering van de actieradius van meer dan 50% is geen uitzondering.
Krachtigere batterij goed idee?
Als je een tweedehands elektrische fiets van ongeveer tien jaar oud koopt, dan is het een goed idee om een krachtigere batterij te overwegen. Het belangrijkste punt om rekening mee te houden, is het formaat van de nieuwe accu. De nieuwe batterij moet zeker niet te groot zijn, maar ook als deze te klein is, kan dit voor mechanische problemen zorgen. Dit laatste geldt met name voor een accu die in het frame weggewerkt is. Bij een accu op de bagagedrager heb je een stuk meer speling. Het is ook altijd aan te raden om te controleren of de nieuwe accu geschikt is voor de motor. De fietsenmaker kan je hierover adviseren. Alles bij elkaar is het een goed idee om voor een krachtigere batterij te kiezen.