Als ware autocoureur denk je misschien dat het jou nooit overkomt. Je kent jouw auto als geen ander en je file-parkeert de auto moeiteloos in het midden van de stad. Toch zit een ongeluk in een klein hoekje. Schade aan je auto kan namelijk ook buiten jouw macht veroorzaakt worden. Niet alleen onderweg kan er van alles gebeuren, maar ook wanneer je auto gewoon geparkeerd staat. Schade aan je auto is nooit leuk, dus je kunt er maar beter goed op voorbereid zijn. Hier lees je wat je kunt doen als je helaas toch schade aan je auto hebt.
Noteer alle gegevens
Wanneer je schade aan je auto hebt, is het belangrijk om alle gegevens van de tegenpartij te noteren. Vul samen het Europese schadeformulier in, maak foto’s van de schade aan beide auto’s en noteer de gegevens van de verzekering van de tegenpartij. Is de tegenpartij niet aanwezig of doorgereden? Vraag dan of er getuigen zijn die hun gegevens willen noteren. Heb je het kenteken van de tegenpartij? Met een rdw check kun je veel informatie van de auto achterhalen, bijvoorbeeld of de tegenpartij al eens eerder schade heeft gereden. De gegevens van de verzekering van de tegenpartij kun je met behulp van het kenteken opvragen bij de politie of je eigen verzekering.
Regel je verzekering
Het allerbelangrijkste bij schade aan een auto is het afsluiten van een verzekering. In Nederland ben je wettelijk verplicht om je auto WA te verzekeren. Toch komt het soms voor dat een auto onverzekerd rondrijdt. Als jij schade rijdt aan een onverzekerde auto of andersom, kan de eigenaar van de onverzekerde auto je soms vragen om het onderling af te handelen. Doe dit niet. Schade aan je auto regel je altijd via de autoverzekering. Op aansprakelijkheidsverzekering.com kun je makkelijk autoverzekeringen vergelijken. Nadat je schade hebt gereden, is het belangrijk om je verzekeraar op de hoogte te brengen, zodat je de schade op de tegenpartij kunt verhalen.
Stel de tegenpartij aansprakelijk
Als je ervan overtuigd bent dat de tegenpartij aansprakelijk is voor de schade, kun je hem of haar aansprakelijk stellen. Indien je niet weet waar de tegenpartij verzekerd is, kun je de tegenpartij ook persoonlijk aansprakelijk stellen. Dit is dan vaak de reden waarom onverzekerde mensen het liever onderling met je afhandelen. Het is belangrijk om iemand schriftelijk aansprakelijk te stellen, zodat je zeker weet dat de schade goed afgehandeld wordt. Beschrijf in een brief wat er is gebeurd en welke fouten de tegenpartij heeft gemaakt. Om dit zo goed mogelijk te onderbouwen, kun je eventueel een plattegrond gebruiken om de situatie uit te tekenen.
Uitkering van de schade
Nadat alle informatie is ingediend, bepaalt de verzekeraar hoeveel geld er wordt uitgekeerd om de schade te vergoeden. In het beste geval erkent de tegenpartij of de verzekeraar de aansprakelijkheid en keert hij de schade uit. In het ergste geval is de schade voor eigen rekening. Omdat het bepalen van de aansprakelijk meestal gevoelig ligt en dit goed onderbouwd moet worden, neemt de afwikkeling ervan soms veel tijd in beslag. Houd hier dus rekening mee en heb geduld.