Verslaving: zorgwekkend effect van het toenemende gebruik van zware medicijnen 0 164

Verslaving: zorgwekkend effect van het toenemende gebruik van zware medicijnen

Het gebruik van zware medicijnen is in de afgelopen jaren sterk toegenomen. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat ziekenhuizen steeds makkelijker zware pijnstillers geven. Het IVM (Instituut Verantwoord Medicijngebruik) constateerde dat zware pijnstillers zoals oxycodon, fentanyl, morfine en buprenorfine in 2008 bij elkaar opgeteld 230.000 gebruikers hadden. In 2018 steeg dat aantal naar 730.000 gebruikers. Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik is een onafhankelijk instituut dat zich buigt over de betaalbaarheid, kwaliteit en veiligheid van geneesmiddelen. De toename van verslaving aan zware medicatie is het gevolg van het gegeven dat pijnbestrijding in ziekenhuizen een speerpunt is geworden. Jaarlijks overlijden in Nederland tussen de honderd en tweehonderd mensen aan de gevolgen van een medicijnverslaving. Daarbij gaat het om verslaving aan sterke pijnstillers zoals: oxycodon, morfine, tramadol of benzodiazepinen (slaap- en kalmeringsmiddelen).

Kun je verslaafd raken aan paracetamol?

Er wordt ook steeds vaker gesproken over paracetamolverslaving. Deze pijnstiller behoort tot de categorie van lichte medicatie en veroorzaakt geen lichamelijke afhankelijkheid. Daarom is paracetamol in principe niet verslavend. Er kan bij langdurig dagelijks gebruik van paracetamol echter wel gewenning optreden, die voortkomt uit het feit dat na langdurig dagelijks gebruik de werking van de pijnstiller afneemt. Voor hetzelfde pijnstillende effect is daarom steeds meer van de pijnstiller nodig en daarom kan na verloop van tijd een medicatieafhankelijke hoofdpijn ontstaan. Er ontstaat een vicieuze cirkel door de grote kans dat iemand die hoofdpijn weer probeert te verhelpen met paracetamol. Ook dit is een zorgwekkend verschijnsel. In dat geval is het de enige optie om acuut te stoppen met het gebruik van het middel.

Wanneer is iemand verslaafd aan medicijnen?

De kans is groot dat er sprake is van een medicijnverslaving als iemand last heeft van verschillende symptomen. Iemand die verslaafd is denkt niet meer zonder medicatie te kunnen leven of slapen, voelt zich niet meer prettig zonder het gebruik van medicijnen, wordt zenuwachtig van het idee dat er niet genoeg medicijnen in huis zijn, en neemt steeds eerder en vaker medicijnen in. Ook heeft iemand met een verslaving aan medicijnen geen energie voor dagelijkse activiteiten en een gebrek aan concentratie. Verder komt die persoon warrig over, voelt die zich extreem vermoeid en lui,worden zijn emoties afgevlakt en ervaart diegene geen plezier of verdriet meer. Andere belangrijke kenmerken van een medicijnverslaving zijn de ontwenningsverschijnselen die optreden bij het niet gebruiken van medicatie, zoals: rusteloosheid, angst, trillen, prikkelbaarheid, spierpijn, transpireren en misselijkheid. Deze klachten nemen verder toe als iemand probeert te stoppen. 

Hoe snel kun je verslaafd raken aan medicatie?

Bij bepaalde medicijnen is niet veel tijd nodig om er verslaafd aan te raken en soms duurt dit slechts enkele weken. Een medicijnverslaving kan veel kapot maken en kan ernstige psychische en fysieke gevolgen hebben. In sommige gevallen is het echter moeilijk in te schatten of er echt sprake is van een probleem. De ernst van de medicijnverslaving wordt bepaald door de frequentie en de mate van het gebruik. Iemand met een verslaving aan medicijnen haalt vaak voortdurend stilzwijgend herhaalrecepten op. Ook de consequenties van het medicijngebruik zijn van belang en behoren tot de voorname medicijnverslaving-kenmerken. Er is steeds meer van het medicijn nodig om het gewenste effect te bereiken en het gebruik leidt steeds weer tot dezelfde problemen.

Detox en therapie om een verslaving te bestrijden

Als iemand afhankelijk is geworden van de medicatie en niet of nauwelijks zelfstandig kan stoppen, is sprake van een medicijnverslaving. Het afkicken van oxycodon, tramadol, fentanyl, morfine, slaap- en kalmeringsmiddelen of andere medicatie, vereist detox en therapie om de verslaving te bestrijden en die volledig te overwinnen. Het team van medische professionals van een GGZ-instelling die in verslavingszorg is gespecialiseerd biedt daarbij de juiste hulp.

Previous ArticleNext Article

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit moet je weten over de kosten auto wrappen 0 146

Dit moet je weten over de kosten auto wrappen

Door jouw auto te wrappen kun je de kleuren van een auto aanpassen aan jouw wensen. Het wrappen van een auto is een goed alternatief voor het lakken van een auto. Wrappen wordt steeds populairder omdat er vele voordelen zitten aan wrappen in plaats van lakken. Een van deze voordelen is dat het wrappen van een auto makkelijker is dan een auto netjes lakken. Daarnaast is een wrap ook gemakkelijk van een auto te verwijderen mocht dit nodig zijn. Ook is jouw auto gelijk een stuk uniekere wanneer je deze hebt laten wrappen. Een van de factoren die zal meespelen in de keuze om jouw auto wel of niet te laten wrappen zijn de kosten auto wrappen. 

Jouw auto zelf wrappen

De meeste mensen kiezen ervoor om hun auto te laten wrappen door ervaren professionals. Dit kan echter aardig wat kosten met zich meebrengen. Een van de manieren om te besparen op de kosten auto wrappen is door zelf jouw auto te wrappen. Het wrappen van een auto moet met veel precisie worden uitgevoerd en kan erg lastig zijn wanneer je hier geen ervaring mee hebt. Het zelf wrappen van een auto is dan ook niet voor iedereen weggelegd. Bij het wrappen van grotere oppervlakten is het daarnaast aan te raden om dit met meerdere personen te doen. Het is erg onhandig om alleen met een grote folie aan de slag te gaan en de kans  op fouten wordt hierbij groter.

Het kiezen van een bedrijf 

Elk bedrijf hanteert andere kosten auto wrappen en dit is iets waar je waarschijnlijk op zult letten bij het kiezen van een bedrijf. Het is echter goed om je te bedenken dat de goedkoopste optie niet altijd de beste optie is. Het kan namelijk voorkomen dat hele goedkope bedrijven niet dezelfde kwaliteit leveren als bedrijven die een hogere prijs vragen. Dit heeft onder andere te maken met de het feit dat wrap materiaal van hoge kwaliteit vaak duurder is. Ook komt het soms voor dat goedkope bedrijven minder tijd stoppen in het netjes wrappen en afwerken van de auto. Je kunt het beste van te voren reviews en foto’s opzoeken om een goede keuze te kunnen maken. 

Kosten auto wrappen en het soort wrap 

De kosten voor het laten wrappen van jouw auto zal grotendeels afhangen van het soort wrap die je wilt laten doen. Er kan onderscheid worden gemaakt in het wrappen van het dak, de bovenkant van de auto en de gehele auto. Het wrappen van alleen het dak zal uiteraard goedkoper zijn dan het wrappen van de gehele bovenkant. Het laten wrappen van de gehele auto zal de meeste kosten met zich meebrengen. Een belangrijke reden hiervoor is dat er bij het wrappen van een groter oppervlak meer wrap folie gebruikt zal moeten worden. Een andere belangrijke factor is dat het wrappen van een groter oppervlak meer werk is en dus ook langer zal duren. 

De auto die je wilt laten wrappen 

De kosten auto wrappen zullen ook afhangen van de auto die je wilt laten wrappen. Dit heeft ook weer te maken met de grootte van het oppervlak dat gewrapt zal worden. Het wrappen van een mini auto is namelijk zeker niet hetzelfde als het wrappen van een station of een bedrijfswagen. Veel bedrijven geven enkele voorbeelden van auto’s die onder een bepaalde categorie vallen om zo een beter idee te krijgen waar jouw auto onder valt. Als je niet weet onder welk formaat jouw auto valt kun je dit online opzoeken. Mocht het ook met de informatie die online staat niet duidelijk zijn dan kun je informatie opvragen bij het bedrijf waar je de auto wilt laten wrappen. 

De wrap folie die wordt gebruikt 

Het soort wrap folie dat wordt gebruikt speelt ook mee in het bepalen van de kosten auto wrappen. Bij het laten wrappen van jouw auto heb je de keuze uit verschillende soorten wrapfolie. Het voornaamste verschil tussen de verschillende soorten folies is de finish van de folie. Zo kun je kiezen voor een folie met een matte finish maar ook juist voor een folie met een glanzende finish. Daarnaast zijn er nog speciale folies met bijvoorbeeld een 3D effect of een speciale print. De kosten auto wrappen zullen hoger liggen wanneer je kiest voor een folie met een speciaal effect. De voornaamste reden hiervoor is dat het inkopen van deze folies duurder is.

Auto na het wrappen mooi houden

Wanneer je er eenmaal voor hebt gekozen om jouw auto te laten wrappen wil je uiteraard dat de wrap zo lang mogelijk mooi blijft. Het is hiervoor belangrijk om de auto regelmatig schoon te maken. Op deze manier kun je voorkomen dat vuil aan de auto vast komt te zitten. Bij het verwijderen van vuil dat aan de auto vast zit is de kans groter dat de wrap van de auto beschadigd. Het wassen van de auto kun je met de hand doen maar je kunt ook nog steeds gebruikmaken van de wasstraat. Let er bij het wassen van de auto wel op dat je beter geen harde borstels kunt gebruiken. Deze borstels kunnen de wrap namelijk ook beschadigen. 

Grootste misvattingen over private lease 0 139

Grootste misvattingen over private lease

De afgelopen jaren zijn steeds meer particulieren gaan leasen. Waar de leaseauto voorheen met name door zakelijke rijders werd gebruikt, zien we dat dit inmiddels niet meer het geval is. Hoewel private lease dus enorm aan populariteit heeft gewonnen, bestaat er ook nog heel veel onwetendheid over. Sterker nog: er gaan nog heel veel misvattingen de ronde over private lease.

Overweeg jij ook om voor renault private lease te kiezen? Maar heb je door de jaren heen heel wat tegenstrijdigheden gehoord? Dan is het hoog tijd om deze misvattingen voor eens en voor altijd de wereld uit te helpen. We hebben de grootste voor je op een rijtje gezet.

Je leeft in angst om elke kras

Dit is één van de grootste misvattingen. Heel veel mensen geloven dat ze bij elke kras direct grof geld kunnen betalen. Dat is echter zeker niet de realiteit. De auto zal uiteraard bij inlevering goed gecontroleerd worden. Dat betekent echter niet dat je bij iedere kras moet dokken. Logischerwijs zal de auto iets schade oplopen gedurende de tijd dat je deze rijdt. Je kunt nog zo voorzichtig rijden, in vijf jaar tijd zal er echt wel iets ontstaan. Daarom wordt er in elk contract dan ook rekening gehouden met acceptabele en niet-acceptabele schade. Voor niet-acceptabele schade moet je wat eigen risico betalen. Alle andere schade is gewoon voor rekening van het leasebedrijf.

Je betaalt grof meer geld dan wanneer je de auto koopt

Dit is voor de meeste mensen de belangrijkste reden om niet voor een leaseauto te kiezen. Waarom zou je enorm veel geld betalen voor een auto die nooit echt in je bezit komt? Zeker wanneer je ook nog eens veel meer betaalt. Dit is echter geheel onjuist. Onder de streep ben je met een leaseauto in de meeste gevallen namelijk zelfs goedkoper uit. Dit komt omdat de auto’s met veel meer korting worden gekocht. Daarnaast is het onderhoud en de verzekeringen bij de prijs inbegrepen. Je weet dus precies waar je aan toe bent en geniet meestal van het voordeligste contract. Zeker wanneer je anders geld zou moeten lenen om te kunnen kopen, is private lease verreweg de goedkoopste optie.

Je zit er volledig aan vast

Een leasecontract sluit je meestal voor langere tijd af. Gemiddeld doe je dit toch wel tussen de drie en de vijf jaar. In die tijd kan er natuurlijk veel gebeuren. Ook dingen waar je liever niet aan wil denken. Bijvoorbeeld ontslag, overlijden of ziekte. Dan is de kans groot dat je de auto niet meer kunt betalen of dat deze overbodig is geworden. Betekent dit dan dat je nog enkele jaren moet betalen voor iets wat niet gebruikt wordt of geld moet missen wat je eigenlijk niet kunt missen? Gelukkig is dat meestal niet het geval. Vrijwel alle leasebedrijven hebben speciale regels met betrekking tot dergelijke situaties ontwikkeld. Op die manier kan het contract meestal zonder kosten ontbonden worden.

Is er geen speciale reden en wil je de auto gewoon kwijt omdat je een beter model hebt gevonden? Dan is het ook mogelijk om het contract te ontbinden, maar dan ben je wel verantwoordelijk voor het restbedrag. 

Meest populaire berichten