Verslaving: zorgwekkend effect van het toenemende gebruik van zware medicijnen 0 89

Verslaving: zorgwekkend effect van het toenemende gebruik van zware medicijnen

Het gebruik van zware medicijnen is in de afgelopen jaren sterk toegenomen. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat ziekenhuizen steeds makkelijker zware pijnstillers geven. Het IVM (Instituut Verantwoord Medicijngebruik) constateerde dat zware pijnstillers zoals oxycodon, fentanyl, morfine en buprenorfine in 2008 bij elkaar opgeteld 230.000 gebruikers hadden. In 2018 steeg dat aantal naar 730.000 gebruikers. Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik is een onafhankelijk instituut dat zich buigt over de betaalbaarheid, kwaliteit en veiligheid van geneesmiddelen. De toename van verslaving aan zware medicatie is het gevolg van het gegeven dat pijnbestrijding in ziekenhuizen een speerpunt is geworden. Jaarlijks overlijden in Nederland tussen de honderd en tweehonderd mensen aan de gevolgen van een medicijnverslaving. Daarbij gaat het om verslaving aan sterke pijnstillers zoals: oxycodon, morfine, tramadol of benzodiazepinen (slaap- en kalmeringsmiddelen).

Kun je verslaafd raken aan paracetamol?

Er wordt ook steeds vaker gesproken over paracetamolverslaving. Deze pijnstiller behoort tot de categorie van lichte medicatie en veroorzaakt geen lichamelijke afhankelijkheid. Daarom is paracetamol in principe niet verslavend. Er kan bij langdurig dagelijks gebruik van paracetamol echter wel gewenning optreden, die voortkomt uit het feit dat na langdurig dagelijks gebruik de werking van de pijnstiller afneemt. Voor hetzelfde pijnstillende effect is daarom steeds meer van de pijnstiller nodig en daarom kan na verloop van tijd een medicatieafhankelijke hoofdpijn ontstaan. Er ontstaat een vicieuze cirkel door de grote kans dat iemand die hoofdpijn weer probeert te verhelpen met paracetamol. Ook dit is een zorgwekkend verschijnsel. In dat geval is het de enige optie om acuut te stoppen met het gebruik van het middel.

Wanneer is iemand verslaafd aan medicijnen?

De kans is groot dat er sprake is van een medicijnverslaving als iemand last heeft van verschillende symptomen. Iemand die verslaafd is denkt niet meer zonder medicatie te kunnen leven of slapen, voelt zich niet meer prettig zonder het gebruik van medicijnen, wordt zenuwachtig van het idee dat er niet genoeg medicijnen in huis zijn, en neemt steeds eerder en vaker medicijnen in. Ook heeft iemand met een verslaving aan medicijnen geen energie voor dagelijkse activiteiten en een gebrek aan concentratie. Verder komt die persoon warrig over, voelt die zich extreem vermoeid en lui,worden zijn emoties afgevlakt en ervaart diegene geen plezier of verdriet meer. Andere belangrijke kenmerken van een medicijnverslaving zijn de ontwenningsverschijnselen die optreden bij het niet gebruiken van medicatie, zoals: rusteloosheid, angst, trillen, prikkelbaarheid, spierpijn, transpireren en misselijkheid. Deze klachten nemen verder toe als iemand probeert te stoppen. 

Hoe snel kun je verslaafd raken aan medicatie?

Bij bepaalde medicijnen is niet veel tijd nodig om er verslaafd aan te raken en soms duurt dit slechts enkele weken. Een medicijnverslaving kan veel kapot maken en kan ernstige psychische en fysieke gevolgen hebben. In sommige gevallen is het echter moeilijk in te schatten of er echt sprake is van een probleem. De ernst van de medicijnverslaving wordt bepaald door de frequentie en de mate van het gebruik. Iemand met een verslaving aan medicijnen haalt vaak voortdurend stilzwijgend herhaalrecepten op. Ook de consequenties van het medicijngebruik zijn van belang en behoren tot de voorname medicijnverslaving-kenmerken. Er is steeds meer van het medicijn nodig om het gewenste effect te bereiken en het gebruik leidt steeds weer tot dezelfde problemen.

Detox en therapie om een verslaving te bestrijden

Als iemand afhankelijk is geworden van de medicatie en niet of nauwelijks zelfstandig kan stoppen, is sprake van een medicijnverslaving. Het afkicken van oxycodon, tramadol, fentanyl, morfine, slaap- en kalmeringsmiddelen of andere medicatie, vereist detox en therapie om de verslaving te bestrijden en die volledig te overwinnen. Het team van medische professionals van een GGZ-instelling die in verslavingszorg is gespecialiseerd biedt daarbij de juiste hulp.

Previous ArticleNext Article

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Voedingsadviezen worden te weinig opgevolgd 0 109

Voedingsadviezen worden te weinig opgevolgd

Eet jij voldoende groente en fruit? Het is namelijk gebleken dat een groot gedeelte van de inwoners van Nederland nog altijd stukken gezonder kan eten. Inmiddels is er ongelooflijk veel onderzoek gedaan naar voeding en gezondheid. Onder andere op het internet vind je hierdoor goedbedoelde adviezen. De overheid besteedt jaarlijks veel tijd en geld om de bevolking voor te lichten. Helaas blijkt het voor veel mensen lastig om een gezond voedingspatroon een lange periode vol te houden.

Het doel van gezond eten en voldoende bewegen

Eigenlijk is het doel van gezond eten niet dat je er op je best uitziet. Hoewel het natuurlijk wel helpt dat je slank bent en er vitaal uitziet. De ambitie moet zijn om zo gezond mogelijk te zijn. Uiteindelijk leidt je hierdoor ook een gelukkiger leven. Het probleem is dat de meeste mensen gezond proberen te eten om er zo mooi mogelijk uit te zien. Ze kiezen bijvoorbeeld voor spoeddiëten en eten verder waar ze zin in hebben. Tijdens een bepaalde periode hongeren ze zichzelf uit om maar zoveel mogelijk kilo’s kwijt te raken. Een ongezonde methode die vaak ook nog eens een averechtse uitwerking heet. Want het beruchte jojo-effect ligt op de loer wanneer je hevig varieert in het aantal calorieën dat je dagelijks tot je neemt.

Balans is het sleutelwoord voor gezonde voeding

Het menselijk lichaam is veeleisend. Maar in de huidige tijd is het in feite niet moeilijk om aan de vraag te voldoen. Zolang je de verleidingen om je heen maar weet te weerstaan. Online staan talloze voedingsadviezen en diëten. Het belangrijkste is dat je let op de balans. Want een goed dieet volg je niet een paar weken, maar je leven lang. We hebben het dan niet over een dieet om gewicht te verliezen. Maar een waarbij je iedere dag de juiste voedingsstoffen tot je neemt. Een grote groep mensen eet bijvoorbeeld veel te weinig groente en fruit. Terwijl bij anderen het aandeel koolhydraten in het dieet veel te hoog is.

Supplementen om tekorten op te vangen

Heb jij al eens gedacht aan supplementen? Hiermee kom je makkelijker aan de aangeraden hoeveelheid vitamines en mineralen. Denk bijvoorbeeld aan het slikken van vitamine C en D of extra ijzer om gezond te blijven. De beste vitamine c kopen doe je gewoon online. Hierdoor voldoe je makkelijker aan de aangeraden hoeveelheid die je dagelijks in dient te nemen volgens voedingsexperts. Door elke dag gezond te eten hoef je niet deel te nemen aan spoeddiëten en rigoureuze trainingsregimes om er op je best uit te zien. Ben jij klaar voor een betere levensstijl?

Hoe kan je de beste versie van jezelf worden? 0 129

Hoe kan je de beste versie van jezelf worden?

De vraag in de titel is met één simpele zin te beantwoorden: ‘’door je vrije tijd te gebruiken voor de persoon die je zou willen worden, en niet om te ‘vluchten’ van de persoon die je nu bent’’. Misschien een beetje cryptisch, snappen we. Wat we ermee bedoelen? Dat je de weekenden eigenlijk niet zou moeten gebruiken om op vrijdag en zaterdag in de kroeg te zitten zodat je ‘even niet hoeft na te denken over je baan’ om vervolgens op maandag weer met diezelfde baan te beginnen. Je zou je weekenden juist moeten gebruiken om te bereiken wat je dan zou willen, te solliciteren op banen die je wel leuk lijken of kennis op te doen over vakgebieden die je interesseren! Alleen op die manier kan je uiteindelijk komen tot de persoon die je graag zou willen zijn, komen tot de baan die je graag zou willen hebben en komen tot het leven dat je graag zou willen leiden. Maar hoe pak je dat aan? In kleine stapjes! Wij nemen je door een paar van die stappen heen! 

Waar wil je precies staan over één jaar?

Oké, je hebt besloten dat je jouw leven wil aanpakken? Of je bent toe aan verandering? Ga dan eens voor jezelf na waar je graag zou willen staan over één jaar? Of over vijf jaar? Wat zijn jouw idealen? In welke positie zie jij jezelf werken en bij welk bedrijf? Bedenk welke kennis je voor een nieuwe functie nodig zou moeten hebben, of misschien wil je je wel helemaal om laten scholen! Niets is te gek, er zijn veel mogelijkheden in ons kleine landje. Onze tip? Pak een leeg vel papier, een zwarte stift, en gewoon gaan schrijven! Alles opschrijven wat jij binnen nu en een bepaalde periode wil bereiken. Na het op papier hebben gezet van je gedachten, kan je schrappen; eerst alles opschrijven! 

Verbreed je kennis

Als jouw stappenplan op papier staat, kan je uit gaan zoeken hoe je daar dan komt. Wil je jouw vakgebied uitbreiden, of juist specialiseren in een bepaald gedeelte van jouw tak van sport? Misschien kan je wel cursussen doen via jouw werk, of kan je een particuliere opleiding volgen via een van de vele instellingen die ons land rijk is. Maar, je hebt heus niet per se cursussen en opleidingen nodig; je kan jezelf ook een hoop aanleren! Wil jij je neus in de crypto stoppen en kijken hoe deze gang van zaken werkt? Verdiep je dan in de bitcoin, ethereum prijzen en verschillende crypto programma’s! Ben jij juist geïnteresseerd hoe de autosport in elkaar steekt? Koop boeken, vind websites, en lees je daarover in! Vergeet niet, kennis is macht.  

Meest populaire berichten