Verslaving: zorgwekkend effect van het toenemende gebruik van zware medicijnen 0 426

Verslaving: zorgwekkend effect van het toenemende gebruik van zware medicijnen

Het gebruik van zware medicijnen is in de afgelopen jaren sterk toegenomen. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat ziekenhuizen steeds makkelijker zware pijnstillers geven. Het IVM (Instituut Verantwoord Medicijngebruik) constateerde dat zware pijnstillers zoals oxycodon, fentanyl, morfine en buprenorfine in 2008 bij elkaar opgeteld 230.000 gebruikers hadden. In 2018 steeg dat aantal naar 730.000 gebruikers. Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik is een onafhankelijk instituut dat zich buigt over de betaalbaarheid, kwaliteit en veiligheid van geneesmiddelen. De toename van verslaving aan zware medicatie is het gevolg van het gegeven dat pijnbestrijding in ziekenhuizen een speerpunt is geworden. Jaarlijks overlijden in Nederland tussen de honderd en tweehonderd mensen aan de gevolgen van een medicijnverslaving. Daarbij gaat het om verslaving aan sterke pijnstillers zoals: oxycodon, morfine, tramadol of benzodiazepinen (slaap- en kalmeringsmiddelen).

Kun je verslaafd raken aan paracetamol?

Er wordt ook steeds vaker gesproken over paracetamolverslaving. Deze pijnstiller behoort tot de categorie van lichte medicatie en veroorzaakt geen lichamelijke afhankelijkheid. Daarom is paracetamol in principe niet verslavend. Er kan bij langdurig dagelijks gebruik van paracetamol echter wel gewenning optreden, die voortkomt uit het feit dat na langdurig dagelijks gebruik de werking van de pijnstiller afneemt. Voor hetzelfde pijnstillende effect is daarom steeds meer van de pijnstiller nodig en daarom kan na verloop van tijd een medicatieafhankelijke hoofdpijn ontstaan. Er ontstaat een vicieuze cirkel door de grote kans dat iemand die hoofdpijn weer probeert te verhelpen met paracetamol. Ook dit is een zorgwekkend verschijnsel. In dat geval is het de enige optie om acuut te stoppen met het gebruik van het middel.

Wanneer is iemand verslaafd aan medicijnen?

De kans is groot dat er sprake is van een medicijnverslaving als iemand last heeft van verschillende symptomen. Iemand die verslaafd is denkt niet meer zonder medicatie te kunnen leven of slapen, voelt zich niet meer prettig zonder het gebruik van medicijnen, wordt zenuwachtig van het idee dat er niet genoeg medicijnen in huis zijn, en neemt steeds eerder en vaker medicijnen in. Ook heeft iemand met een verslaving aan medicijnen geen energie voor dagelijkse activiteiten en een gebrek aan concentratie. Verder komt die persoon warrig over, voelt die zich extreem vermoeid en lui,worden zijn emoties afgevlakt en ervaart diegene geen plezier of verdriet meer. Andere belangrijke kenmerken van een medicijnverslaving zijn de ontwenningsverschijnselen die optreden bij het niet gebruiken van medicatie, zoals: rusteloosheid, angst, trillen, prikkelbaarheid, spierpijn, transpireren en misselijkheid. Deze klachten nemen verder toe als iemand probeert te stoppen. 

Hoe snel kun je verslaafd raken aan medicatie?

Bij bepaalde medicijnen is niet veel tijd nodig om er verslaafd aan te raken en soms duurt dit slechts enkele weken. Een medicijnverslaving kan veel kapot maken en kan ernstige psychische en fysieke gevolgen hebben. In sommige gevallen is het echter moeilijk in te schatten of er echt sprake is van een probleem. De ernst van de medicijnverslaving wordt bepaald door de frequentie en de mate van het gebruik. Iemand met een verslaving aan medicijnen haalt vaak voortdurend stilzwijgend herhaalrecepten op. Ook de consequenties van het medicijngebruik zijn van belang en behoren tot de voorname medicijnverslaving-kenmerken. Er is steeds meer van het medicijn nodig om het gewenste effect te bereiken en het gebruik leidt steeds weer tot dezelfde problemen.

Detox en therapie om een verslaving te bestrijden

Als iemand afhankelijk is geworden van de medicatie en niet of nauwelijks zelfstandig kan stoppen, is sprake van een medicijnverslaving. Het afkicken van oxycodon, tramadol, fentanyl, morfine, slaap- en kalmeringsmiddelen of andere medicatie, vereist detox en therapie om de verslaving te bestrijden en die volledig te overwinnen. Het team van medische professionals van een GGZ-instelling die in verslavingszorg is gespecialiseerd biedt daarbij de juiste hulp.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een pensioen opbouwen doe je zo 0 334

Een pensioen opbouwen doe je zo

In Nederland vinden de meeste mensen dat het allemaal wel goed is geregeld. Ze hebben het lekker voor elkaar, denken ze. Er is een sociaal vangnet en je kunt altijd wel ergens terecht in de meeste gevallen. Toch kan het altijd beter. We vragen je niet te settelen voor iets gemiddelds. We vinden dat je beter verdient en hier ook voor moet zorgen voor jezelf. Dit kun je natuurlijk op heel veel verschillende manieren doen en hoe je dat doet is helemaal aan jou. Wij vragen je alleen om even de aandacht te hebben voor een van onze manieren. Een van de manieren die wij bedacht hebben om je weg van de gemiddelden te krijgen en te laten genieten van waar je hard voor gewerkt hebt, is het opbouwen van je pensioen. Weg met de standaard-zooi, we hebben iets beters voor je in petto. Ben je er klaar voor? Dan nemen we je mee in een aantal tips voor het investeren in een kooi pensioen. 

Geld investeren

Een pensioen opbouwen begint wat ons betreft bij het investeren van je geld. Je moet om je geld te investeren natuurlijk eerst wel geld hebben. Maar wees gerust, je verwachtingen zijn helemaal onterecht. Veel mensen denken namelijk dat je heel veel geld moet hebben om te investeren. Daar is helemaal niets waar van. Je kunt, ook met kleinere bedragen, je geld investeren. Geld investeren waarin? Dat is helemaal aan jou. Je kunt dit doen op heel veel manieren. Waarin investeren is een lastige keuze omdat dit ook sterk verband houdt met je wensen. Wil je liever niet teveel risico nemen? Wil je gaan voor een solide maar lager rendement? Wil je toch meer risico nemen en de kans hebben op een hoger rendement? Dit zijn allemaal dingen waar je aan moet denken. Ook is het van belang dat je jezelf de vraag stelt of je wel bereid bent risico te lopen. 

Wie?

Wie? Wie je geld gaat investeren? Ja, dat bedoelen we! Dit bedoelen we omdat je de keuze hebt om je geld te laten beleggen. Dan hoef je jezelf niet te verdiepen in alle complexe materie. Dit scheelt een heleboel, aangezien we het niet voor niets complexe materie noemen. Je hebt behoorlijk wat werk te doen als je dit zelf wil gaan regelen. Je moet je inlezen in allerlei verschillende technieken en strategieën en je moet je psychologische gesteldheid zo inrichten dat je de grootste kans op succes hebt; je emoties loskoppelen van je beslissingen. Je kunt bijvoorbeeld je geld laten investeren bij https://majorcapital.com/. De kapitaal grens ligt dan wel wat hoger dan wanneer je het zelf doet, maar het is het dubbel en dwars waard als je het ons vraagt. 

Hoeveel? 

Dan nog de vraag hoeveel geld je gaat investeren. Dit is belangrijk zodat je hier je verwachtingen op kunt gaan bijstellen. Bedenk je goed dat met een solide en gestaag rendement je het voordeel hebt van compound interest; rente op rente. Een erg aantrekkelijk beeld voor veel mensen en dat is niet gek.

Auto kopen: zo vind je de auto die bij jou past 0 307

Auto kopen: zo vind je de auto die bij jou past

Een auto kiezen kan best lastig zijn. Misschien heb je wel al een automerk op het oog en weet je nog niet welk voor welk model je gaat of heb je juist helemaal geen flauw idee waar je voor wilt kiezen. Geen wonder, want het aanbod in de autowereld is ongelooflijk groot. Bovendien is het een flinke investering. Dan wil je natuurlijk wel de juiste beslissing maken. Gelukkig zijn er een aantal manieren om dit proces eenvoudiger te maken. In dit artikel geven we enkele tips om snel de auto te vinden die bij jou past.

Welk soort auto wil ik?

Er zijn verschillende soorten auto’s verkrijgbaar. Kies je voor een cabriolet, een hatchback, een MPV of een SUV? Keus genoeg!

De SUV behoort al jaren tot de absolute favoriet. Deze is vooral populair vanwege zijn stoere uitstraling. Bovendien zijn het erg praktische auto’s. Goed voorbeeld is de nieuwste Renault Captur. Deze is inmiddels razend populair en dat is niet zonder reden. Het is een praktische en stoere auto voor middelgrote gezinnen.

Een hatchback is vooral heel praktisch. De bagageruimte is gemakkelijk te bereiken en de auto werkt prima voor woon- en werkverkeer.

Over een cabriolet hoeven we eigenlijk niets uit te leggen. Dit is geen gezinsauto, maar wel heel prettig wanneer je graag in de open lucht rijdt en niet al te veel mensen hoeft te vervoeren. Met de wind in de haren het zonnetje tegemoet. Meer hoeven we natuurlijk niet te zeggen.

Een MPV is ideaal voor wat grotere gezinnen. Het biedt meer ruimte en beschikt meestal over een extra achterbank. Dit is dus de perfecte auto voor gezinnen met drie of meer kinderen.

Maak verschillende proefritten

De beste manier om uit te testen of een auto bij je past is door deze uit te proberen. Veel mensen zijn terughoudend met het aanvragen van een proefrit. Bang dat ze dan direct ergens aan vast zullen zitten. Deze angst is echter ongegrond. Je kunt bij vrijwel elke autodealer vrijblijvend een proefrit aanvragen. Probeer gerust verschillende modellen uit om te onderzoeken welke het meest in de smaak valt.

Heb je een gezin en ben je benieuwd of de auto over voldoende ruimte beschikt? Neem dan eventueel de autostoelen van de kinderen mee en pas deze. Dat kun je ook met de kinderwagen doen. Op die manier weet je precies of je straks geen ruimte tekort komt.

Waarvoor ga ik de auto gebruiken?

Een auto moet er niet alleen mooi uitzien, maar moet ook gewoon heel praktisch zijn. Moet je dagelijks veel spullen vervoeren? Dan wil je natuurlijk dat er voldoende bagageruimte beschikbaar is. Maak je eigenlijk alleen maar korte ritten en vervoer je nooit veel personen? Dan is een kleine, praktische en voordelige auto een goede keuze. Heb je een gezin? Dan wil je juist graag een ruime achterbank met voldoende plek voor iedereen en extra veiligheidsopties. 

Meest populaire berichten