Wat is een legionella besmetting? 0 894

Wat is een legionella besmetting?

Bacteriën kunnen flinke problemen veroorzaken. Een legionella besmetting is daar een bekend voorbeeld van. Iedereen heeft hier weleens van gehoord. Alleen weet lang niet iedereen wat dit dan precies is. Daarom is het goed om eens wat zaken over deze besmetting op een rij te zetten. Wat voor soort ziekte veroorzaakt het bijvoorbeeld? Wat is eraan te doen? Hoe is het te voorkomen. Al dit soort zaken kan je op deze plek vinden. Zo heb je direct inzicht in wat dit voor jou kan betekenen. Daar kan je veel waarde van hebben.

Om welke ziekte gaat het?

Het is in de eerste plaats belangrijk om te weten wat legionella is. Het is een bacterie die in zoetwater leeft. Dat betekent dat het in grond- en leidingwater kan zitten. De bacterie kan bij stilstaand water tussen 25 en 55 graden Celsius optimaal gedijen. Dan breidt de bacterie zich snel uit door vermenigvuldiging. Op dat moment wordt deze ook gevaarlijk voor de mens. Wanneer je deze grote hoeveelheden binnenkrijgt, dan kan je er ziek van worden. Dit is dan het moment waarop je de legionella-ziekte oploopt. Dat is waar je tegen moet strijden.

Oorzaken van de infectie

Het is goed om te weten hoe een infectie precies ontstaat. Dit komt namelijk doordat de de bacterie zich in waternevel verplaatst. Die nevel wordt ingeademd door mensen en zo vestigt de bacterie zich in de longen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer met lauwwarm water wordt gedoucht. Zeker wanneer de douche enige tijd heeft stilgestaan waardoor de bacterie zich heeft kunnen ontwikkelen. Ook de nevel van een hogedrukspuit is een bekend voorbeeld van een probleem. Let wel op, wanneer het water boven 60 graden komt kan de bacterie dit niet aan. Dat kan dus een oplossing zijn.

Hoe gevaarlijk is een besmetting?

Je wilt natuurlijk ook weten hoe gevaarlijk een besmetting is. In Nederland raken jaarlijks zo’n 300 mensen besmet. De gevolgen kunnen flink groot zijn. Sommige mensen gaan zelfs dood. Aan de andere kant is het juist zo dat de meeste mensen niet ziek worden van de legionellabacterie. Ook zijn er mensen die ziek worden, maar dan niet heel erg. Dit lijkt op een milde griep. Andere mensen hebben juist een meer agressieve vorm te pakken en houden hier blijvende klachten aan over zoals een chronische longontsteking. Dit wil je natuurlijk liever niet meemaken.

Wie loopt meer risico?

Het is wel bekend welke groepen mee risico lopen op het probleem. Wanneer je ouder bent dan 60 is dat bijvoorbeeld het geval. Ook mensen die ene kwetsbare gezondheid hebben, zijn eerder in de problemen door de bacterie. Mensen die een luchtweginfectie hebben kunnen ook gevaar lopen. Denk bijvoorbeeld aan astma. Mensen die problemen hebben met de afweer, bijvoorbeeld door medicijnen, moeten ook beducht zijn op de risico’s. Daarnaast zijn rokers en drinkers meer vatbaar. Aan de andere kant zijn mensen jonger dan 40 zonder voorgenoemde risico’s zo goed als veilig.

Het probleem voorkomen

Het is goed om te weten dat het probleem gewoon te voorkomen is. Dat kan door tijdig een specialist in te schakelen om het systeem van watervoorziening in huis na te lopen. Wanneer het leidingwater geen gevaar vormt, of bijna niet, dan geeft dat natuurlijk meer rust. Door een kenner te laten kijken, is het hele systeem van begin tot eind in de best mogelijke staat te brengen. Daarnaast is het ook goed om zo nu en dan eens zelf alles door te laten lopen. Dat voorkomt dat de bacterie zich ergens kan nestelen in het systeem. Al dit soort zaken spelen mee om gezond te blijven.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waarom groene schoolpleinen de investering waard zijn 0 321

Waarom groene schoolpleinen de investering waard zijn

Vroeger hadden de meeste schoolpleinen op zijn minst een groene omheining waarin kinderen konden spelen. Later werden steeds meer schoolpleinen met hekken afgesloten en de groene omheining weggehaald. 

Het gevolg: een speelplaats waar steen en beton de hoofdmoot zijn. Niet echt een inspirerende speelomgeving voor kinderen… 

In dit artikel gaan we daarom dieper in op de vraag waarom een groen schoolplein de investering waard is. Op die manier hopen we in de toekomst weer meer groene speelomgevingen voor onze kinderen te zien.

Wat zijn de voordelen van groene schoolpleinen?

  • Een schoolplein met veel groen zorgt ervoor dat kinderen zich in de klas beter kunnen concentreren en daardoor betere prestaties leveren.
  • Kinderen vinden het over het algemeen veel leuker om in een groene omgeving naar school te gaan dan in een betegelde omgeving.
  • Veel groen zorgt voor verkoeling tijdens warme zomerdagen, waardoor kinderen minder last hebben van de hoge temperaturen.
  • Een groene omgeving stimuleert om buiten te gaan spelen. En buitenspelen is precies wat kinderen nodig hebben om sociale vaardigheden te ontwikkelen. Bovendien krijgen ze er ook een betere motoriek door en neemt de kans op overgewicht af.

Wat zijn de voordelen van groene schoolpleinen voor de omgeving en de natuur?

Bij hevige regenbuien fungeert een groen schoolplein als een buffer voor het regenwater. De kans dat het schoolplein blank komt te staan, is daardoor een stuk kleiner dan bij een betegeld schoolplein het geval is.

Een groen schoolplein is een trekpleister voor dieren, zoals vogels en insecten. Kinderen krijgen daardoor meer kennis over de natuur en er meer respect voor.

Insecten, vogels en vlinders hebben het de afgelopen jaren steeds zwaarder gekregen doordat steeds meer tuinen een schoolplein betegeld werden. Met een groen schoolplein draag je dus bij aan het herstellen van de biodiversiteit.

Wat kost een groen schoolplein?

Ieder groen schoolplein is maatwerk. Factoren die invloed hebben op de kosten zijn onder andere het oppervlak van het schoolplein, de hoeveelheid groen dat aangelegd moet worden en natuurlijk het aantal speeltoestellen dat moet worden geplaatst. 

We raden je daarom aan om vrijblijvend een offerte aan te vragen bij een hoveniersbedrijf zodat je weet wat de investering voor een groen schoolplein in jouw geval kost. Daarnaast is het goed om te weten dat er diverse subsidiemogelijkheden zijn om de investering in een groen schoolplein aantrekkelijker te maken.

Dit is waarom je een outplacementtraject met beide handen aan moet pakken 0 366

Dit is waarom je een outplacementtraject met beide handen aan moet pakken

Onlangs heb je gehoord dat je niet langer bij je werkgever kunt blijven. Ontslagen. Een hard woord. Een lastige situatie. Maar ook eentje waar je niet zo snel uit kunt ontsnappen. Je moet stappen ondernemen om deze situatie te verbeteren. Het accepteren en weer verdergaan. Belangrijk is dat je weer snel aan de slag gaat. Veel werkgevers bieden hier tegenwoordig extra hulp bij. Bijvoorbeeld in de vorm van een outplacementtraject. 

Outplacement van https://www.gortoutplacement.nl/outplacement/ biedt ongelooflijk veel mogelijkheden. Misschien wilde je hier in eerste instantie niet echt over denken. Het idee ontslagen te zijn was al zwaar genoeg. Toch raden wij aan om deze kans met beide handen aan te grijpen. Outplacement werkt namelijk echt. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat gemiddeld 70 procent van de mensen in dit traject ook daadwerkelijk een nieuwe baan vinden. Nog niet overtuigd? Laat je dan inspireren door de volgende voordelen. 

Vergroot jouw kansen op de arbeidsmarkt

Op het moment dat jou een outplacementtraject wordt aangeboden, probeert je (ex-)werkgever je alle kansen te bieden om een nieuwe baan te vinden. Outplacement werkt. Met behulp van een deskundig team ben je in staat om snel je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Zij leren je niet alleen de juiste technieken om betere sollicitatiegesprekken te voeren en je cv aantrekkelijker te maken, maar helpen je ook bij het opdoen van nieuwe vaardigheden. Je zal hierdoor steviger in je schoenen staan en meer kans maken op de arbeidsmarkt. 

Deze goede resultaten gelden bovendien niet alleen voor jonge medewerkers. Ook 55-plussers die al jaren bij hetzelfde bedrijf hebben gewerkt, hebben hier baat bij. Juist zij. De kans is immers dat zij extra moeite hebben met solliciteren. Dit is iets wat ze al jaren niet meer gedaan hebben. Door het leren van nieuwe technieken krijgen zij weer meer zelfvertrouwen. 

Ruimte voor zelfontwikkeling 

Soms is het vinden van een nieuwe baan niet altijd gemakkelijk. Bijvoorbeeld omdat de persoon in kwestie eigenlijk naar iets heel anders op zoek is. Deze kans wil aangrijpen om een sprong in het diepe te wagen. Ook dan kan outplacement uitkomst bieden. Het team kan samen met jou kijken naar de verschillende mogelijkheden. Onderzoek doen. Wat wil je nu eigenlijk? Wat is jouw wens? Wat zijn jouw talenten? Hoe kun je deze het beste inzetten en waar moet je beginnen? 

Soms betekent dit niet dat je een geheel nieuwe baan aangrijpt, maar dat je je laat omscholen of misschien wel zelfstandig verder gaat. Werkelijk alles is mogelijk. Extra veel ruimte voor zelfontwikkeling dus. 

Beter afscheid 

Nog een voordeel van outplacement is dat dit het afscheid veel makkelijker maakt. Het is fijn om te weten dat je werkgever zich echt druk maakt om hoe het verder met je moet. Dat hij er zelfs voor wil zorgen dat je extra begeleiding krijgt bij het verwerken van het ontslag en het vinden van een nieuwe baan. Dit maakt dat jullie in goede verstandhouding uit elkaar kunnen gaan.

Meest populaire berichten