
Bacteriën kunnen flinke problemen veroorzaken. Een legionella besmetting is daar een bekend voorbeeld van. Iedereen heeft hier weleens van gehoord. Alleen weet lang niet iedereen wat dit dan precies is. Daarom is het goed om eens wat zaken over deze besmetting op een rij te zetten. Wat voor soort ziekte veroorzaakt het bijvoorbeeld? Wat is eraan te doen? Hoe is het te voorkomen. Al dit soort zaken kan je op deze plek vinden. Zo heb je direct inzicht in wat dit voor jou kan betekenen. Daar kan je veel waarde van hebben.
Om welke ziekte gaat het?
Het is in de eerste plaats belangrijk om te weten wat legionella is. Het is een bacterie die in zoetwater leeft. Dat betekent dat het in grond- en leidingwater kan zitten. De bacterie kan bij stilstaand water tussen 25 en 55 graden Celsius optimaal gedijen. Dan breidt de bacterie zich snel uit door vermenigvuldiging. Op dat moment wordt deze ook gevaarlijk voor de mens. Wanneer je deze grote hoeveelheden binnenkrijgt, dan kan je er ziek van worden. Dit is dan het moment waarop je de legionella-ziekte oploopt. Dat is waar je tegen moet strijden.
Oorzaken van de infectie
Het is goed om te weten hoe een infectie precies ontstaat. Dit komt namelijk doordat de de bacterie zich in waternevel verplaatst. Die nevel wordt ingeademd door mensen en zo vestigt de bacterie zich in de longen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer met lauwwarm water wordt gedoucht. Zeker wanneer de douche enige tijd heeft stilgestaan waardoor de bacterie zich heeft kunnen ontwikkelen. Ook de nevel van een hogedrukspuit is een bekend voorbeeld van een probleem. Let wel op, wanneer het water boven 60 graden komt kan de bacterie dit niet aan. Dat kan dus een oplossing zijn.
Hoe gevaarlijk is een besmetting?
Je wilt natuurlijk ook weten hoe gevaarlijk een besmetting is. In Nederland raken jaarlijks zo’n 300 mensen besmet. De gevolgen kunnen flink groot zijn. Sommige mensen gaan zelfs dood. Aan de andere kant is het juist zo dat de meeste mensen niet ziek worden van de legionellabacterie. Ook zijn er mensen die ziek worden, maar dan niet heel erg. Dit lijkt op een milde griep. Andere mensen hebben juist een meer agressieve vorm te pakken en houden hier blijvende klachten aan over zoals een chronische longontsteking. Dit wil je natuurlijk liever niet meemaken.
Wie loopt meer risico?
Het is wel bekend welke groepen mee risico lopen op het probleem. Wanneer je ouder bent dan 60 is dat bijvoorbeeld het geval. Ook mensen die ene kwetsbare gezondheid hebben, zijn eerder in de problemen door de bacterie. Mensen die een luchtweginfectie hebben kunnen ook gevaar lopen. Denk bijvoorbeeld aan astma. Mensen die problemen hebben met de afweer, bijvoorbeeld door medicijnen, moeten ook beducht zijn op de risico’s. Daarnaast zijn rokers en drinkers meer vatbaar. Aan de andere kant zijn mensen jonger dan 40 zonder voorgenoemde risico’s zo goed als veilig.
Het probleem voorkomen
Het is goed om te weten dat het probleem gewoon te voorkomen is. Dat kan door tijdig een specialist in te schakelen om het systeem van watervoorziening in huis na te lopen. Wanneer het leidingwater geen gevaar vormt, of bijna niet, dan geeft dat natuurlijk meer rust. Door een kenner te laten kijken, is het hele systeem van begin tot eind in de best mogelijke staat te brengen. Daarnaast is het ook goed om zo nu en dan eens zelf alles door te laten lopen. Dat voorkomt dat de bacterie zich ergens kan nestelen in het systeem. Al dit soort zaken spelen mee om gezond te blijven.